Kaasjeskruid (malva sylvestris L.)

Een prachtige roze of paarse bloemenzee op een behaard blad. Dat is kaasjeskruid. Deze bloem is teer en bloeit maar 1 dag. Maar de struik blijft soms tot oktober bloemen geven. En we genieten niet alleen van de schoonheid van deze plant maar ze heeft ook nog een grote medicinale waarde.
Het is een plant met geschiedenis. Men heeft zaadjes van kaasjeskruid gevonden die uit de ijstijd stammen. Hij komt dan ook vaak voor in de geschiedenis. De belangrijkste inhoudsstof is slijmstof.Maar waar kun je het voor gebruiken? Kaasjeskruid werkt verzachtend en herstellend op de slijmvliezen van de luchtwegen. De slijmstoffen uit de plant zorgen voor een beschermende laag op ontstoken of geïrriteerde vliezen waardoor de hoestprikkel minder wordt en het slijmvlies kan herstellen. Tevens werkt het, in iets mindere mate op de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal en de urinewegen.

Kortom: kaasjeskruid wordt zeer geschikt geacht bij bronchitis, diverse soorten hoest, keelpijn, kinkhoest, strottenhoofdontsteking maar ook bij ontstekingen aan het maagdarmslijmvlies, maag, slokdarm en darmen.

Gebruikte deel: de bloemen geoogst in de zomer en de bladeren geoogst in het voorjaar. Gebruik het als thee, als infusie of om tinctuur van te maken. Zowel de bloemen als bladeren kunnen gedroogd worden gebruikt zodat er in de winter ook een voorraad is.

Let op:
– Kan licht laxerend werken
– Natuur en Balans vervangt geen arts. Gebruik altijd gezond verstand en ga naar een arts indien nodig.

foto van Natuur en Balans.
foto van Natuur en Balans.