Interactie tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen

Onlangs hebben Amerikaanse onderzoekers op basis van dossieronderzoek het risico op interacties tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen in kaart gebracht. Het dossieronderzoek vond plaats in een streekziekenhuis in een achterstandswijk. In totaal gebruikten 112 van de 558 hartmedicatiegebruikers ook een voedingssupplement. Onderzoekers beoordeelden op basis van de Natural Medicine Database het risico op interactie tussen het supplement en de hartmedicatie. Diuretica, ACE-remmers, bètablokkers, en cholesterol verlagende medicijnen werden opgenomen in de risico-inventarisatie. Supplementen met het potentieel om te interacteren met deze medicijnen zoals vitamine C en D, multivitaminen, calcium, magnesium, visolie/omega 3 vetzuren, cranberry, knoflook, ginseng, gember, gingko biloba, en St.Janskruid waren deel van de beoordeling.

Maar liefst negentig procent (110 van de 121 dossiers) had een risico op een veranderde werking van hartmedicatie ten gevolge van voedingssupplement gebruik. Des te meer supplementen er werden gebruikt des te hoger het risico op een interactie. Het risico op een interactie steeg met 6 % bij ieder bijkomend supplement.

Onlangs heeft dossieronderzoek onder natuurgeneeskundigen plaatsgevonden om dit voor de Nederlandse situatie in kaart te brengen. Resultaten van dit onderzoek zullen in het najaar in het Vakblad voor de Natuurgeneeskundige worden gepresenteerd.

Bron: Gardiner, P., Fillipelli , A., Sadikova, E. Cardiac Medications and Dietary Supplement Interactions in a Low Income Hospitalized Patient Population The Journal of Alternative and Complementary Medicine. May 2014, 20(5): A79-A79. doi:10.1089/acm.2014.5207.abstract, VKNG.