Grote Kaardenbol Dipsacus fullonum

In het voorjaar kwamen we een vreemde tak met onbekend blad tegen in onze tuin. Precies op de plek waar de stokrozen groeien. Nu heb ik af en toe de neiging om ergens een plant tussen te zetten want je vindt iets mooi maar kunt het niet kwijt dus dan maar ergens tussen. In dit geval echter niet. We hebben het, zoals altijd, laten groeien en het blijkt een spontaan opgekomen Grote Kaardenbol te zijn. Prachtig en uniek! Mijn schoonmoeder vertelde dat ze deze vroeger altijd plukten in het wild, om de distels te drogen voor op de vaas. Inderdaad, vroeger groeiden ze in het wild. Nu staan ze helaas op de rode lijst. De grote Kaardenbol behoort tot de planten die (bijna) uitsterven in het wild. De bladeren van de kaardenbol vormen een bakje. Hierin blijft water staan waar de kleinere vogels en insecten uit drinken.

In de middeleeuwen werden de bloemhoofdjes gebruikt voor het ruwen van wollen lakens, ook werd er blauwe verf van gemaakt van de gedroogde plant. Tijdens de middeleeuwen was de heilzame werking al bekend. De voornaamste werking: weerstandopbouwer, drainerend op de lymfe en eetlustopwekker. Verder wordt de tinctuur gebruikt om wratten aan te stippen en bij huidaandoeningen.

Eerlijkheidshalve zijn er voor de genoemde kwalen ook andere planten aan te wijzen die misschien beter dienst doen en eenvoudiger te krijgen zijn. Waarom dan toch de grote Kaardenbol hier te benoemen? Daar is een goede reden voor: dit is namelijk de plant die het meest genoemd wordt als goed werkend kruid tegen de ziekte van Lyme. Ook zou hij preventief werken bij tekenbeten. Hoe bijzonder is dat. Daarom wil ik hem graag onder de aandacht brengen. Heb je hem in je tuin, dan zaait hij zich uit. De plant is 2-jarig maar de stekken kun je laten staan zodat je altijd een plant houdt. Laten we zuinig zijn op dit mooie kruid.

Oogst: in de vroege herfst
Gebruikte deel: de wortel
Gebruik: thee, tinctuur, zalf
Contra-indicatie: niet onderzocht, doordat deze inuline heeft als inhoudsstof kan er interactie zijn met alvleeskliermedicatie, maagremmers en aidsremmers.
foto van Natuur en Balans.

De distel van de grote kaardenbol

foto van Natuur en Balans.

De bladeren als drinkbakje

foto van Natuur en Balans.

Grote Kaardenbol