smalle weegbree weegbree

De weegbree is een veelvoorkomende plant. Een bekende plant in tuinen en grasvelden. Het is een tredplant. Dat wil zeggen dat de zaden verspreid worden doordat er over de plant gelopen word. Volgens de overlevering werd de weegbree door de indianenstammen gebruikt om elkaar de weg te wijzen. Als er een nieuwe woonplek gekozen moest worden, dan liepen de verkenners bij voorkeur over weegbree. Door verspreiding van de zaden werd er een pad van weegbree gevormd die door de nakomende indianen gemakkelijk gevolgd kon worden.

Vanaf 23 jaar na Christus werd deze plant in geschriften benoemd als zeer medicinaal kruid. Maar niet alleen als kruid is zij nuttig want vanaf 12.000 jaar geleden werd de weegbree als voedsel gebruikt in Koerdistan, de indianen maalden de zaad tot meel om mee te bakken. Ook in de oorlog werden de bladen als salade gebruikt.

De medicinale kant van de weegbree: 

Weegbree hoort bij de EHBO kruiden.

Orale inname: Het is een tonicum voor de luchtwegen en verzacht ontstoken slijmvliezen van de luchtwegen, tevens vermindert het de hoestprikkel. Weegbree doodt/remt bacteriën af, werkt anti-allergisch op de luchtwegen, is ontstekingwerend en bevorderd het ophoesten van slijm. Dus geschikt bij bronchitis en andere luchtweginfecties, droge nerveuze hoest, verkoudheid, allergische bronchitis. herstel van de longen na longziekten, bijholte/strottenhoofd- en middenoorontsteking en keelpijn. Hooikoorts.

Uitwendige toepassing: Door de eigenschappen als ontsteking/infectiewerend, bloedstelpend, schimmelwerend en anti jeuk is weegbree zeer geschikt bij insectenbeten, schaafwonden,bloedende wonden, diverse uitwendige ontstekingen, dauwworm. psoriasis, acne en middenoorontsteking.

Voeding: de jonge lichtbittere bladeren in de sla of bereiden als spinazie. Tevens kunnen deze verwerkt worden in sauzen, soepen. Wel is het raadzaam de vezelige draden te verwijdenren. Het zaad kan worden gekookt als sago of worden gemalen en gebruikt worden als meel om mengen bij het bakken van brood of gebak.

Weegbree groeit vaak in de buurt van brandnetels. Wordt je door een insect gestoken of je stapt in de brandnetels, zoek dan weegbree en kneus wat bladeren. Leg dit op de pijnlijke plek. Weegbree wordt ook wel een natuurlijke pleister genoemd.

Oogst: in het begin van de bloei                                                                
Gebruikte deel: blad
Gebruik: thee, tinctuur, zalf, siroop
Contra-indicatie: geen wel oppassen met bloedverdunners aangezien weegbree de werking kan versterken