Meestal worden kruiden gebruikt om thee, tinctuur of zalf van te maken. Maar stomen is vaak een goede en gemakkelijke mogelijkheid waar we minder aan denken. Bij verkoudheid, bij- of voorhoofdsholte ontsteking of griep is het lekker om op deze manier wat verlichting te krijgen, vooral als het vast zit. Heb je een aantal van deze kruiden in de tuin dan ben je altijd voorbereid. Hieronder staat een lijst met kruiden die ik het meest geschikt vind maar die ook gemakkelijk verkrijgbaar zijn of in de meeste tuinen staan. Ga niet alleen uit van hetgeen als beschrijving staat bij een kruid maar kijk ook wat je zelf prettig vindt en hoe het bij jou werkt. Je kunt verse kruiden gebruiken (ong. 2-3 handen vol), of gedroogde kruiden (1 hand vol) of etherische olie (3-5 druppels).

Hoe maak je een stoombad?

Tot 2 liter water aan de kook brengen en in een wijde schaal doen. Daarna kun je de kruiden naar keuze in de schaal doen. Je hoofd hang je boven de schotel en een ruime handdoek doe je over je hoofd zodat de stoom onder de handdoek blijft.  Maximaal 10 minuten inhaleren. De eerste seconden is het even wennen maar daarna moet het prettig zijn, is dit het niet dan moet je opletten of bijv. het water niet te heet is of er teveel kruiden inzitten. Je kunt natuurlijk meerdere kruiden combineren, dit ligt aan de klachten. Ik zou niet meer dan 3 kruiden samen gebruiken omdat het dan te heftig kan worden. Pas op: Kinderen, zwangeren en dames die borstvoeding geven moeten nooit zelf gaan experimenteren met kruiden maar eerst een deskundige raadplegen.

Welke kruiden kun je zoal gebruiken en wat doen ze

De kruiden met de meeste resultaat en die als prettig worden ervaren zet ik op een rij:

Kamille (matricaria recutita) werkt antibacterieel, rustgevend en wondgenezing     kamille
bevorderend. Niet te vaak gebruiken omdat het de slijmhuid kan uitdrogen.

Duizendblad (achillea millefolium) is ontstekingsremmend en licht ontkrampend. duizenbladDit kruid werkt ook op maag en darmen, bij inhaleren is dit minder maar bij griep met maag-darmklachten een goede keuze.

Salie (salvia officinalis) vooral een goede keuze bij vastzittende hoest en salieontstekingen in de luchtwegen werkt salie prima. Het bevorderd de slijmafvoer waardoor het hoesten verlicht wordt. Tevens antibacterieel en antiviraal. Niet al te lang gebruiken en even uitproberen hoeveel want dit is een sterk kruid.

Tijm (Thymus vulgaris) heeft een sterke ziektekiem dodende werking. Slijmoplossend- en afdrijvend, ontkrampend, bij vastzittende hoest.tijm

Citroenmelisse (melissa officinalis) de werkstof bij de melisse is kalmerend en licht ontkrampend. Hierdoor worden de spieren ontspannen bijvoorbeeld bij ernstige
hoestbuien.citroenmelisse

Hyssop (hyssopus officinalis) is goed bij verkoudheid en chronische bronchitis door zijn verzachtende werking. Hyssop mag niet dagelijks gebruikt worden.hyssop

Kaasjeskruid (malva sylvestris) verlicht de hoestprikkeling, werkt slijmafdrijvend, goed bij slijmvliesontsteking en keelontsteking. Zeer geschikt in kruidenmengsel bijv. in combinatie met tijm.IMG_9773

Beterschap!!