Een hydrolaat of kruidenwater is lekker om te gebruiken in verzorgingsproducten. Je hoeft het niet te verwerken maar kunt het ook bijv. als reinigingslotion gebruiken of als kamerspray voor de geur. Als bodyspray kan het ook lekker zijn.

Er zijn diverse manieren om een hydrolaat of kruidenwater te maken. Je kunt dit doen hydrolaatdoor etherische olie en alcohol aan water toe te voegen. Op zich niets mis mee maar het is geen echt hydrolaat. Wel geschikt voor een geurende kamerspray of bodyspray maar zelf zou ik het niet gebruiken in producten voor de lichaamsverzorging.

Je kunt een hydrolaat maken met onderstaande distilleerketel.  Prachtig om te zien maar niet iedereen heeft deze in zijn keukenkast staan. Er zijn methodes die deze techniek nabootsen, ook een mooie techniek maar dit is voor de meeste mensen te omslachtig. Daarom ga ik uit van de meest simpele methode. Deze is geschikt voor veel kruiden en je hebt er geen spullen voor nodig die lastig te vinden zijn.

hydrolaatkan

Kruidenwater

Je kunt minder maken door het recepten te halveren.

Wat hebben we nodig:

  • Een schaal met een deksel
  • Een grote kom verse (of een halve kom gedroogde) kruiden, denk aan bijv. lavendelbloemen, rozenblaadjes of munt.
  • 2,5 liter kokend water.
  • 8 lepels wodka of jenever, als je het langer houdbaar wil maken

Hoe maak je het:

  • Giet kokend water over de bloemetjes
  • Sluit de schaal met een deksel, en laat het geheel 12 tot 24 uur bij kamertemperatuur staan.
  • Zet het bloemenwater daarna twee dagen in de koelkast.
  • Zeef het water en voeg eventueel de wodka of jenever toe
  • Bewaar in de koelkast